Alle artikelen

Periodiek onderhoud ElectricsBijgewerkt 10 months ago

Jouw Electric onderhouden

Net als elk ander apparaat en voertuig heeft jouw fiets onderhoud nodig. Een goede verzorging van jouw Electric zorgt voor een soepele rijervaring, veilige ritten en een lange levensduur van jouw fiets.

Je Electric Two heeft mechanische, elektrische en softwarematige onderdelen.

Controleer je fiets altijd voor je opstapt en laat je fiets periodiek onderhouden. Gebruik hem niet als je niet zeker weet of jouw Electric in perfecte staat is. Neem bij twijfel contact op met Customer Care.

Als je jouw Electric zeer frequent gebruikt, is het van vitaal belang om alle essentiële onderdelen regelmatig te laten controleren. Een onderdeel kan plotseling defect raken als je het buiten zijn levensduur of aanbevolen gebruiksperiode gebruikt. Dit kan leiden tot valpartijen en ernstig letsel.

Periodiek onderhoud

Bij intensief gebruik is het raadzaam om je fiets regelmatiger te controleren. Controleer in dat geval ook je frame en vork op tekenen van slijtage of schade.

Onderhouds check

Het onderhouden van je Veloretti is net als het onderhouden van een gewone fiets. Alle professionele fietsenwinkels kunnen algemeen onderhoud aan onze Electrics uitvoeren. Wij adviseren je om de fiets na de eerste 500 km te laten controleren, en daarna om de 1000 km of één keer per jaar als je de 1000 km niet haalt.

Smering

Je fiets is in de fabriek gesmeerd. Na verloop van tijd moeten sommige bewegende onderdelen opnieuw worden gesmeerd. Wij adviseren om ten minste de volgende onderdelen regelmatig te controleren of nasmering noodzakelijk is: naven, pedalen en balhoofd. Gebruik geen smeermiddel op basis van oplosmiddelen (bijv. WD-40) maar gebruik gespecialiseerde fietssmering (bijv. kogellagervet).

Hydraulische schijfremmen

Controleer je schijfremmen en remdruk elke 1000 km of minstens één of twee keer per jaar.

Remkracht. Er moet minstens 1 cm ruimte zijn tussen de remhendel en het stuur tijdens indrukken. Niet het geval? Dan moeten de remmen ontlucht worden. Doe het zelf, of vraag hulp aan je plaatselijke professionele fietsenmaker. Je kunt normale minerale remolie gebruiken als je de remvloeistof moet bijvullen.

Piepend remgeluid? Je remblokken zijn misschien aan vervanging toe, of de remschijf moet worden schoongemaakt. Doe het zelf, of vraag hulp aan een professionele fietsenmaker.

Zadel

Controleer je zadelpenbout elke maand om te zien of de positie van het zadel is veranderd of wanneer je beweging opmerkt. Gebruik de juiste NM-waardes om aan te draaien.

Accu

Wanneer je de accu opbergt als je de fiets lange tijd niet gebruikt, moet je de accu eens in de 3 maanden opladen, dit houdt de accu "actief" en zo blijft de capaciteit van de accu optimaal.

Enviolo®

Wij adviseren je om je Enviolo® te kalibreren na elke Enviolo firmware-update, na een achterwiel reparatie/onderhoud en 1 of 2 keer per jaar door de Veloretti App.

Banden

Banden moeten worden vervangen wanneer het profiel weg is of wanneer het rubber van de band aan het drogen is en je scheuren in het rubber kunt zien. Wanneer je de band vervangt moet je ook de binnenband mee vervangen, deze hebben dezelfde levensduur. De bandenmaat die je nodig hebt is: 29x2.00/50-622.

Velgen

Controleer op losse of ontbrekende spaken. Losse of te strakke spaken kunnen ook leiden tot een slag of een barst in de velg.

Gates® carbon riemaandrijving

Houd de riem schoon met wat water. Controleer de spanning van de riem. Beweeg de riem met je vingers op en neer, de riem moet ongeveer 0,5 cm omhoog en 0,5 cm omlaag kunnen bewegen. Controleer visuele schade.

Controleer losse onderdelen

Controleer of er geen losse onderdelen op je fiets zitten. Draai bouten die los zitten aan naar de juiste NM-waarde die in de handleiding staan. Besteed extra aandacht aan de bouten van de zadelpen, het voorwiel en het achterwiel.

Controleer beschadigde onderdelen

Controleer je elektrische componenten op beschadigingen en blootliggende elektrische onderdelen. Is dit het geval, verwijder dan onmiddellijk de accu. Neem bij vragen of problemen contact op met Customer Care. Een gebrek aan expertise kan leiden tot ernstige ongelukken.

Firmware-update controle

Wij raden aan om de Veloretti App te downloaden wanneer deze beschikbaar is. Zo ben je in staat om je Electric te updaten met de laatste firmware.